Νευραλγία τριδύμου

Νευραλγία Τριδύμου

Η προσέγγισή μου για τη θεραπεία της Νευραλγίας Τριδύμου

Συνδυασμός θεραπειών

Για την προσέγγισή μου σχετικά με τη θεραπεία της Νευραλγίας Τριδύμου πατήστε κλικ εδώ και δείτε τον Πίνακα Τεχνικών.

Τι είναι η Νευραλγία Τριδύμου

Η Νευραλγία Τριδύμου ή Tic Doulourex είναι η χρόνια πάθηση του Τρίδυμου Νεύρου (πρόσωπο, γνάθος), το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τα 12 κρανιακά νεύρα.

Το βασικό χαρακτηριστικό της Νευραλγίας Τριδύμου είναι ο έντονος οξύς πόνος. Πολλοί ασθενείς τον περιγράφουν ως πόνο αυτοκτονίας, καθώς είναι ο χειρότερος οξύς πόνος  ο  οποίος είναι γνωστός στο ανθρώπινο είδος, γιατί ξεπερνά τα όρια της αντοχής της ανθρώπινης φύσης.

Ποιοι είναι οι ειδικοί για τη θεραπεία της Νευραλγίας Τριδύμου;

Συμπτώματα Νευραλγίας Τριδύμου

Η κλασσική Νευραλγία Τριδύμου παρουσιάζει τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία την ξεχωρίζουν από τις άλλες μορφές του Στοματοπροσωπικού Πόνου:

  • Ο πόνος είναι πολύ μικρής διάρκειας, υψηλής έντασης και όχι συνεχής. Ο ασθενής βιώνει σαν να τον χτύπησε ρεύμα (σαν ηλεκτρικό σοκ). Περίοδοι χωρίς πόνο, ακολουθούν περιόδους με έντονο πόνο.
  • Ο πόνος ενεργοποιείται στην πάσχουσα περιοχή με αφορμή ένα ελαφρύ άγγιγμα ή με ευαισθησία στις δονήσεις. Συμβαίνει :
    • καθώς ο πάσχων βουρτσίζει τα δόντια του, ή ξυρίζεται, ή αισθάνεται ένα ελαφρύ αεράκι στην ευαίσθητη περιοχή
    • με αφορμή ένα ελαφρύ άγγιγμα φιλιού, κ.α

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών νιώθει τον πόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο πόνος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου μόνο σε περίπτωση όπου ο πάσχων αλλάξει θέση ύπνου, ή αγγίξει το ευαίσθητο σημείο.   

Αίτια Νευραλγίας Τριδύμου

Υπάρχουν ορισμένες θεωρίες  σχετικά με την αιτία ή τις αιτίες της Νευραλγίας Τριδύμου, αλλά όχι μία, η οποία να αναγνωρίζεται από όλη την επιστημονική κοινότητα.

Συχνά, αιτία είναι η πίεση που ασκεί μια ανώμαλη αρτηρία ή φλέβα στο Τρίδυμο Νεύρο (νεύρο, το οποίο συνδέει το μέτωπο με την άνω και κάτω γνάθο)

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η αφορμή, η οποία προκαλεί την Νευραλγία Τριδύμου, είναι ότι το προστατευτικό στρώμα του Τριδυμικού Νεύρου φθείρεται, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη μη ομαλή νευρική αγωγιμότητα, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον φρικτό πόνο.

Ποια άτομα προσβάλλονται από τη Νευραλγία Τριδύμου;

Εξέταση για τη διάγνωση της Νευραλγίας Τριδύμου

Για την διάγνωση της Νευραλγίας Τριδύμου από τον ειδικευμένο ιατρό, απαιτούνται :

Λήψη ιστορικού

Κλινική εξέταση της κροταφογναθικής διάρθρωσης – άρθρωση της μάσησης, (αυχένα, μυών κεφαλής και προσώπου, νευρολογική εξέταση (κρανιακή και αυχενικών νεύρων)καθώς και εξέταση του στόματος

Ψυχολογική εκτίμηση η οποία περιλαμβάνει μία βραχεία συνέντευξη και ψυχομετρικά τέστ όπου χρειάζεται

• Εξετάσεις όπως : ακτινογραφίες, απεικονίσεις (αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες), καθώς και λοιπές διαγνωστικές εξετάσεις, ανάλογα με την περίσταση.

 Το ιστορικό και η καθαρή περιγραφή που θα δώσει ο ασθενής για την εκδήλωση και το χαρακτήρα του πόνου, βοηθάει τόσο στην επιβεβαίωση της διάγνωσης όσο και στη θεραπεία.

 

Comments are closed.