Νευροπαθητικός Πόνος

Τι είναι; 

Νευροπαθητικός πόνοςΝευροπαθητικό πόνο ονομάζουμε την κατηγορία νευρικών πόνων, η οποία προέρχεται από τη δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος. Είναι συνήθως χρόνια πάθηση και σε πολλές περιπτώσεις δύσκολο να διαγνωστεί.


Ποια είναι τα είδη;

Νευροπαθητικός Πόνος

Νευραλγία Τριδύμου

Τι είναι

Τι είναι η Νευραλγία Τριδύμου;

Η Νευραλγία Τριδύμου ή Tic Doulourex είναι η χρόνια πάθηση του Τρίδυμου Νεύρου (πρόσωπο, γνάθος), το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τα 12 κρανιακά νεύρα.

Το βασικό χαρακτηριστικό της Νευραλγίας Τριδύμου είναι ο έντονος οξύς πόνος. Πολλοί ασθενείς τον περιγράφουν ως πόνο αυτοκτονίας, καθώς είναι ο χειρότερος οξύς πόνος  ο  οποίος είναι γνωστός στο ανθρώπινο είδος, γιατί ξεπερνά τα όρια της αντοχής της ανθρώπινης φύσης.

Ποιοι είναι οι ειδικοί για τη θεραπεία της Νευραλγίας Τριδύμου;


Αίτια

Ποια είναι τα αίτια της Νευραλγίας Τριδύμου;Υπάρχουν ορισμένες θεωρίες  σχετικά με την αιτία ή τις αιτίες της Νευραλγίας Τριδύμου, αλλά όχι μία, η οποία να αναγνωρίζεται από όλη την επιστημονική κοινότητα.

Συχνά, αιτία είναι η πίεση που ασκεί μια ανώμαλη αρτηρία ή φλέβα στο Τρίδυμο Νεύρο (νεύρο, το οποίο συνδέει το μέτωπο με την άνω και κάτω γνάθο)

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η αφορμή, η οποία προκαλεί την Νευραλγία Τριδύμου, είναι ότι το προστατευτικό στρώμα του Τριδυμικού Νεύρου φθείρεται, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη μη ομαλή νευρική αγωγιμότητα, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον φρικτό πόνο.

Ποια άτομα προσβάλλονται από τη Νευραλγία Τριδύμου;


Συμπτώματα

Η κλασσική Νευραλγία Τριδύμου παρουσιάζει τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία την ξεχωρίζουν από τις άλλες μορφές του Στοματοπροσωπικού Πόνου:

 • Ο πόνος είναι πολύ μικρής διάρκειας, υψηλής έντασης και όχι συνεχής. Ο ασθενής βιώνει σαν να τον χτύπησε ρεύμα (σαν ηλεκτρικό σοκ). Περίοδοι χωρίς πόνο, ακολουθούν περιόδους με έντονο πόνο.
 • Ο πόνος ενεργοποιείται στην πάσχουσα περιοχή με αφορμή ένα ελαφρύ άγγιγμα ή με ευαισθησία στις δονήσεις. Συμβαίνει :
  • καθώς ο πάσχων βουρτσίζει τα δόντια του, ή ξυρίζεται, ή αισθάνεται ένα ελαφρύ αεράκι στην ευαίσθητη περιοχή
  • με αφορμή ένα ελαφρύ άγγιγμα φιλιού, κ.α

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών νιώθει τον πόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο πόνος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου μόνο σε περίπτωση όπου ο πάσχων αλλάξει θέση ύπνου, ή αγγίξει το ευαίσθητο σημείο.


Εξέταση για τη διάγνωση

Εξέταση για τη διάγνωση της Νευραλγίας ΤριδύμουΓια την διάγνωση της Νευραλγίας Τριδύμου από τον ειδικευμένο ιατρό, απαιτούνται :

Λήψη ιστορικού

Κλινική εξέταση της κροταφογναθικής διάρθρωσης – άρθρωση της μάσησης, (αυχένα, μυών κεφαλής και προσώπου, νευρολογική εξέταση (κρανιακή και αυχενικών νεύρων)καθώς και εξέταση του στόματος

Ψυχολογική εκτίμηση η οποία περιλαμβάνει μία βραχεία συνέντευξη και ψυχομετρικά τέστ όπου χρειάζεται

• Εξετάσεις όπως : ακτινογραφίες, απεικονίσεις (αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες), καθώς και λοιπές διαγνωστικές εξετάσεις, ανάλογα με την περίσταση.

 Το ιστορικό και η καθαρή περιγραφή που θα δώσει ο ασθενής για την εκδήλωση και το χαρακτήρα του πόνου, βοηθάει τόσο στην επιβεβαίωση της διάγνωσης όσο και στη θεραπεία.


Η προσέγγιση μου για την θεραπεία

Συνδυασμός θεραπειών

Ορισμένες φορές συνδυάζονται οι θεραπείες, όπως για παράδειγμα, συνδυάζονται η μάσκα και το οδοντιατρικό μηχάνημα. Σε άλλες περιπτώσεις ο ασθενής υποβάλλεται σε  χειρουργική επέμβαση.

Για την προσέγγισή μου σχετικά με τη θεραπεία της Υπνικής Άπνοιας πατήστε κλικ εδώ και δείτε τον Πίνακα Τεχνικών.


 

Προ -Τριδυμική Νευραλγία

Τι είναι 

Με τον όρο ‘Προ – Τριδυμική Νευραλγία Τριδύμου΄ ονομάζουμε τον μουντό πόνο που νιώθει ο ασθενής στο πρόσωπο ή στα δόντια. Ο πόνος είναι συνεχής ή έρχεται και φεύγει. Συνήθως εξελίσσεται σε Νευραλγία Τριδύμου.

Είναι δύσκολο να διαγνωστεί, αλλά όσο περνάει ο καιρός και μαθαίνουμε περισσότερα,  αναγνωρίζουμε ότι παρουσιάζεται με τα χαρακτηριστικά της κλασσικής Νευραλγίας Τριδύμου.

Μη Τυπική Οδονταλγία (Πόνος Τύπου Phantom)

Τι είναι η Μη Τυπική Οδονταλγία;Τι είναι

‘Μη Τυπική Οδανταλγία ή Πόνο Τύπου Phantom’ ονομάζουμε τον ανθεκτικό πόνο που νιώθει ο ασθενής και ο οποίος ανθίσταται σε κάθε μορφή οδοντιατρικών θεραπειών. Συχνά, ο πόνος αρχίζει μετά από μια οδοντιατρική θεραπεία (σφράγισμα ή απονεύρωση). Ξεκινά από τα περιφερειακά νεύρα, τα οποία οδηγούν στα δόντια και μερικές φορές προκαλεί αλλαγές στο κεντρικό μέρος του νευρικού συστήματος.

Σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής επισκέφτεται τον έναν οδοντίατρο μετά τον άλλο, και υποβάλλεται σε μη χρειαζούμενες θεραπείες (απονευρώσεις, χειρουργική ούλων, εξαγωγή του δοντιού) καθώς δεν γίνεται αντιληπτή η αιτία.

Χρόνιο Περιοχικό Σύνδρομο Πόνου

Τι είναι το Χρόνιο Περιοχικό Σύνδρομο ΠόνουΤι είναι

‘Χρόνιο Περιοχικό Σύνδρομο Πόνου – Χ.Π.Σ.Π (CRPS)’ ονομάζουμε την δυσλειτουργία που συνήθως προέρχεται από τραύμα ή ζημιά στο περιφερειακό νεύρο, το οποίο προκαλεί αλλαγές στο Περιφερειακό Νευρικό Σύστημα.

Σε αντίθεση με την Μη Τυπική Οδονταλγία, σε αυτό το είδος πόνου, το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (το οποίο ελέγχει τη ροή του αίματος) είναι μέρος του προβλήματος.

Ο πόνος περιγράφεται από τον ασθενή σαν καυστικός και προκαλείται από ένα άγγιγμα της περιοχής ή άλλη μορφή διέγερσης.

Το Χρόνιο Περιοχικό Σύνδρομο Πόνου συμβαίνει συχνά στα χέρια και στα πόδια, ενώ πιο  σπάνια στο πρόσωπο.

Καυσαλγία Γλώσσας (Burning Mouth Syndrome)

Τι είναι η Καυσαλγία Γλώσσας;Τι είναι

Ως ‘Καυσαλγία Γλώσσας’ ορίζουμε τον χρόνιο, δυνατό πόνο καψίματος (καυσαλγικός πόνος – σαν να καίει το στόμα), ο οποίος εντοπίζεται στην περιοχή της γλώσσας, των ούλων, των χειλέων, εσωτερικά στα μάγουλα, στον ουρανίσκο, ή σε μεγάλο μέρος του στόματος.

Σε πολλές περιπτώσεις η αιτιολογία του Συνδρόμου Καυσαλγίας Γλώσσας δεν μας είναι γνωστή. Συνήθως, ο πόνος μπορεί να ελεγχεί με τις υπάρχουσες μεθόδους θεραπείας.

Υπάρχουν 2 είδη Καυσαλγίας :

α) Πρωτογενές Σύνδρομο Καυσαλγίας Στόματος, το οποίο είναι αγνώστου αιτιολογίας.

β) Δευτερογενές Σύνδρομο Καυσαλγίας Στόματος.

Οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται το Δευτερογενές Σύνδρομο Καυσαλγίας είναι οι κάτωθι :

 • ξηροστομία, μυκητίαση στόματος, γεωγραφική γλώσσα (παθολογία των επιφανειακών κυττάρων της γλώσσας, αγνώστου αιτιολογίας)
 • στοματικά διαλύματα, οδοντοστοιχίες
 • αλλεργία σε τρόφιμα ή χημικές ουσίες,
 • φάρμακα
 • έλλειψη βιταμινών ή ιχνοστοιχείων
 • δυσλειτουργία των νεύρων που ελέγχουν τη γεύση και τον πόνο στη γλώσσα
 • διαβήτης, υποθυροειδής, εμμηνόπαυση, στομαχική παλινδρόμηση
 • ψυχολογικοί παράγοντες και άλλοι.

Συμπτώματα Καυσαλγίας ΓλώσσαςΣυμπτώματα Καυσαλγίας της Γλώσσας

 • Αίσθηση καυσαλγίας (καψίματος) στο στόμα
 • Αίσθηση μουδιάσματος στο στόμα ή στην άκρη της γλώσσας
 • Πόνος στο στόμα που χειροτερεύει με την πάροδο της ημέρας
 • Αίσθηση ξηρού στόματος (ξηροστομία)
 • Αυξανόμενη δίψα
 • Αλλοίωση ή έλλειψη γεύσης ή αλλοίωση γεύσης, όπως για παράδειγμα μόνιμη πικρή ή μετταλική γεύση

Ο πόνος μπορεί να υπάρχει όλη την ημέρα, να αυξομειώνεται, να πηγαινοέρχεται ή να υπάρχουν μέρες χωρίς πόνο. Μπορεί να κρατήσει χρόνια, να εξαφανιστεί τελείως ή να ελλατωθεί η συχνότητά του.

Comments are closed.