Οδοντικός πόνος μη οδοντικής αιτιολογίας

Κάντε κλικ παρακάτω για να δείτε τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν.

Οδοντικός πόνος μη οδοντικής αιτιολογίας

Τι είναι ο Οδοντικός Πόνος Μη Οδοντικής Αιτιολογίας

Τι είναι ο Οδοντικός Πόνος Μη Οδοντικής Αιτιολογίας;‘Οδοντικό Πόνο Μη Οδοντικής Αιτιολογίας’ ονομάζουμε τον πόνο, ο οποίος προέρχεται από την περιοχή των δοντιών, χωρίς όμως να υπάρχει ορατό διαγνωστικό πρόβλημα, (όπως για παράδειγμα τερηδόνα) προκειμένου αυτός να ερμηνευτεί.

Οι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από Οδοντικό Πόνο Μη Οδοντικής Αιτιολογίας, συνήθως επισκέπτονται πολλούς Οδοντιάτρους και ειδικούς για την εύρεση λύσης και  υποβάλλονται σε ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις), εξαγωγές δοντιών και άλλες επεμβάσεις χωρίς ανακούφιση.

Γιατί ο Οδοντικός Πόνος Μη Οδοντικής Αιτιολογίας αφορά τον ειδικευμένο Οδοντίατρο στον Στοματοπροσωπικό Πόνο;

Αίτια Οδοντικού Πόνου Μη Οδοντικής Αιτιολογίας

Ποια είναι τα αίτια του Οδοντικού Πόνου Μη Οδοντικής Αιτιολογίας;Οι Οδοντικοί Πόνοι Οδοντικής Αιτιολογίας, οι κλασσικοί οδοντικοί πόνοι (τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) δημιουργούν φλεγμονή στο νεύρο του δοντιού, τα ούλα και το κόκκαλο. Θεραπεύονται από τον ειδικό Οδοντίατρο, μετά από την κατάλληλη θεραπεία και ο πόνος εξαφανίζεται.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Οδοντικός Πόνος Μη Οδοντικής Αιτιολογίας έχει άλλους αιτιολογικούς παράγοντες. Μέχρι πρόσφατα, όταν ο Οδοντικός Πόνος ήταν άγνωστης αιτιολογίας τον ονόμαζαν Μη Τυπικό Οδοντικό Πόνο ή Μη Τυπική Οδονταλγία. Καθώς η επιστήμη προοδεύει και η αιτιολογία αυτών των πόνων γίνεται περισσότερο κατανοητή, η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται λιγότερο.

Προκειμένουν να προσδιορίσουμε την αιτιολογία ενός επίμονου οδοντικού πόνου πρέπει να λάβουμε υπόψη στην διάγνωσή μας:

 • παθήσεις οδοντικής προέλευσης οι οποίες δεν διαγνώστηκαν σωστά και
 • παθήσεις μη οδοντικής προέλευσης.

Συμπτώματα Οδοντικού Πόνου Μη Οδοντικής Αιτιολογίας

Ποια είναι τα συμπτώματα του Οδοντικού Πόνου Μη Οδοντικής Αιτιολογίας;Ο Οδοντικός Πόνος Μη Οδοντικής Αιτιολογίας παρουσιάζεται με διαφορετικά χαρακτηριστικά:

 • Ο ασθενής αισθάνεται τον πόνο στο δόντι ή στις τριγύρω περιοχές (στα ούλα ή στο κόκκαλο της γνάθου).
 • Ο πόνος μπορεί να :
  • είναι μικρής έντασης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ασθενών είναι δυνατός και οξύς
  • είναι συνεχής ή πηγαινοέρχεται
  • μεταφέρεται από το ένα δόντι στο άλλο, ή ακόμα αλλάζει πλευρά στόματος.

Η ομοιότητα των πόνων αυτών με τον κλασικό οδοντικό πόνο πείθει τους ασθενείς να δεχθούν οδοντική θεραπεία (σφραγίσματα, ενδοδοντία, εξαγωγή δοντιών) σε πολλά δόντια, αλλά ο πόνος παραμένει και σε κάποιες περιπτώσεις χειροτερεύει.

Εξέταση για τη διάγνωση του Πόνου Μη Οδοντικής Αιτιολογίας

Εξέταση για τη Διάγνωση του Οδοντικού Πόνου Μη Οδοντικής ΑιτιολογίαςΓια την διάγνωση και θεραπεία του Πόνου Μη Οδοντικής Αιτιολογίας, πρωταρχικό είναι, να υποψιαστεί ο γενικός Οδοντίατρος ότι ο πόνος αυτός, δεν είναι ο κλασικός Οδοντικός Πόνος και να παραπέμψει τον ασθενή στον ειδικευμένο ιατρό, αποφεύγοντας θεραπείες, εξαγωγές δοντιών ή χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα.

Ο ειδικευμένος  ιατρός στον Στοματοπροσωπικό Πόνο :

 • Ζητά λεπτομερές ιστορικό
 • Εξετάζει όλη την περιοχή κεφαλής, προσώπου, στόματος και αυχένα του ασθενή
 • Κάνει διάφορες διαγνωστικές διηθήσεις (ενέσεις)
 • Μπορεί να ζητήσει γενικές εξετάσεις, ειδικές εξετάσεις και απεικονίσεις
 • Σε κάποιες περιπτώσεις παραπέμπει τον ασθενή αν το κρίνει απαραίτητο, στον οδοντίατρό του ή σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Για παράδειγμα, αν ο πόνος προέρχεται από το ιγμόρειο, παραπέμπει τον ασθενή σε Ωτορυνολαρυγγολόγο, ή αν υποψιαστεί την ύπαρξη όγκου, σε Χειρουργό).

Μερικές φορές ενδέχεται η διαγνωστική αγωγή να εμπεριέχει και φαρμακοθεραπεία.

Η προσέγγισή μου για τη θεραπεία του Πόνου Μη Οδοντικής Αιτιολογίας

Για την προσέγγισή μου σχετικά με τη θεραπεία του Πόνου Μη Οδοντικής Αιτιολογίας πατήστε κλικ εδώ και δείτε τον Πίνακα Τεχνικών.

 

Comments are closed.