Υπνική Άπνοια – Συχνές Ερωτήσεις

Υπνική Άπνοια - Συχνές Ερωτήσεις

Ποιοί είναι οι ειδικοί που ασχολούνται με την Υπνική Άπνοια;

Είναι οι ειδικά εκπαιδευμένοι Πνευμονολόγοι, Ωτορινολαρυγγολόγοι και οι ειδικά εκπαιδευμένοι οδοντίατροι. Εάν ο ασθενής πάει σε ένα γενικό γιατρό (Παθολόγο), ο γιατρός πρέπει να τον παραπέμψει στον ειδικά εκπαιδευμένο, ο οποίος θα αναλάβει τη θεραπεία.

Γιατί η Υπνική Άπνοια αφορά τον ειδικευμένο Οδοντίατρο στην Υπνική Άπνοια;

Για τη θεραπεία της Υπνικής Άπνοιας υπάρχουν δύο μέθοδοι θεραπείας:Τα Μηχανήματα Θετικής Πίεσης (Μάσκα) και η Θεραπεία μέσω των Ενδοστοματικών Μηχανημάτων. Η δεύτερη μέθοδος δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα μας, καθώς πολύς κόσμος δεν τη γνωρίζει.

Ποιές είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες της Υπνικής Άπνοιας στην υγεία του πάσχοντος

Η Υπνική Άπνοια έχει συσχετιστεί με την καρδιακή προσβολή (stroke), τα εγκεφαλικά επεισόδια, την υψηλή αρτηριακή πίεση (παρόλο που δεν είναι αποδεδειγμένο, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση).

Επιπρόσθετα, τα πολλαπλά ξυπνήματα του πάσχοντος κατά τη διάρκεια του ύπνου διαταράσσουν τον φυσιολογικό του ύπνο, και έτσι ξυπνάει το πρωί πολύ κουρασμένος. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημέρας αισθάνεται κουρασμένος και έχει έντονη υπνηλία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να κοιμηθεί ενώ οδηγάει και να προκαλέσει ατύχημα, πιθανώς θανατηφόρο για τον ίδιο ή για άλλα άτομα.

Γιατί οι άνθρωποι που ροχαλίζουν πρέπει να εξετάζονται εάν πάσχουν από Υπνική Άπνοια;

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ροχαλίζει και είναι γνωστά τα προβλήματα από το ροχαλητό. Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι το ροχαλητό μπορεί να είναι ένδειξη, ότι αυτός ο οποίος ροχαλίζει ίσως πάσχει από Υπνική Άπνοια, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Περισσότεροι από 90% των ατόμων που ροχαλίζουν, δεν έχουν διαγνωστεί ως πάσχοντες.

Αν έχω Άπνοια ή μου πουν ότι ροχαλίζω το βράδυ, τι πρέπει να κάνω; Που πρέπει να απευθυνθώ; Σε ποιο στάδιο θα συμμετάσχει ο ειδικά εκπαιδευμένος Οδοντίατρος;

Μπορείτε να πάτε κατευθείαν στον ειδικά εκπαιδευμένο για την Υπνική Άπνοια Οδοντίατρο.  Προκειμένου να προβεί στη διάγνωση και να βεβαιωθεί ότι πάσχετε από Υπνική Άπνοια θα προβεί στα κάτωθι:

  • εξέταση
  • συμπλήρωση ερωτηματολογίων και
  • θα σας ζητήσει να κάνετε Μελέτη Ύπνου.

Comments are closed.