Υπνική Άπνοια

Υπνική Άπνοια

Τι είναι η Υπνική Άπνοια

Eίναι η πάθηση σύμφωνα με την οποία, ο ασθενής πάσχει από επαναλαμβανόμενα  επεισόδια διακοπής της αναπνοής του κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τι είναι η Υπνική Άπνοια;Οι μύες οι οποίοι κρατούν ανοιχτή την αναπνευστική οδό στην περιοχή του λαιμού όταν ο άνθρωπος είναι ξύπνιος, χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα ο αναπνευστικός σωλήνας στην περιοχή του λαιμού να στενεύει ή σε κάποιες περιπτώσεις να κλείνει εντελώς.

Ο εισερχόμενος αέρας εμποδίζεται να φτάσει στους πνεύμονες του πάσχοντος, η αναπνοή σταματά για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται αποφρακτική άπνοια. Καθώς ο αέρας περνά από τον αναπνευστικό σωλήνα ο οποίος έχει στενέψει, οδηγεί σε δυνατές δονήσεις τα μαλακά μόρια της περιοχής, με αποτέλεσμα να  προκαλείται το ροχαλητό.

Τα επεισόδια άπνοιας διαρκούν ως και δύο λεπτά, και συνοδεύονται από ελάττωση της οξυγόνωσης του αίματος. Ο εγκέφαλος τερματίζει την άπνοια, στέλνοντας ένα εγερτήριο ερέθισμα, ο πάσχων ξυπνάει και έτσι σώζεται η ζωή του. Το ερέθισμα ξυπνήματος που δημιουργείται αυξάνει τη λειτουργία των μυών της γλώσσας και των μυών του αναπνευστικού σωλήνα του λαιμού και ο αναπνευστικός σωλήνας της περιοχής ανοίγει. Ο πάσχων αναπνεύει ξανά και οι πνεύμονές του γεμίζουν με οξυγόνο.

Ο κύκλος της διακοπής της αναπνοής επαναλαμβάνεται εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ ο πάσχων δεν έχει ιδέα για ό,τι συμβαίνει. Τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά μόνο από τα άτομα που ζουν κοντά του.

Το 2% ως 4% του πληθυσμού υποφέρει από αποφρακτική άπνοια.

Ποιοί είναι οι ειδικοί ιατροί οι οποίοι ασχολούνται με την Υπνική Άπνοια;

Γιατί η Yπνική Άπνοια αφορά τον ειδικευμένο Οδοντίατρο στην Υπνική Άπνοια;

Ποιές είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες της Υπνικής Άπνοιας στην υγεία του πάσχοντος;

Αίτια Υπνικής Άπνοιας

Ποια είναι τα αίτια της Υπνικής Άπνοιας;Αν και δεν γνωρίζουμε για την αιτιολογία της Υπνικής Άπνοιας, κάποιες από τις αιτίες είναι οι κάτωθι :

 • Οι ανατομικές αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους στη βάση του κρανίου και στο άνω αναπνευστικό σύστημα για την ομιλία, ενδέχεται να βοήθησαν στη δημιουργία του μηχανισμού της άπνοιας.
 • Ανατομικοί παράγοντες. Όσο περισσότερο πάχος υπάρχει γύρω από τον λαιμό του ασθενή, τόσο περισσότερο μικραίνει η αναπνευστική δίοδος και αυξάνεται η πιθανότητα για άπνοια.
 • Το μέγεθος και το σχήμα της άνω και κάτω γνάθου όπου αναφύονται ή και καταφύονται διάφοροι μύες οι οποίοι συσχετίζονται με την άπνοια, ειδικά η γλώσσα,  επηρεάζουν το πέρασμα του αέρα στο αναπνευστικό σύστημα με αποτέλεσμα την άπνοια.
 • Ο σκελετός της μύτης πολλές φορές μας αναγκάζει να αναπνεύουμε από το στόμα, με αποτέλεσμα να έχουμε προδιάθεση για άπνοια (αιτία η οποία παίζει δευτερεύοντα ρόλο).
 • Αμυγδαλές και κρεατάκια στα παιδιά.
 • Μύες: μέγεθος και θέση της γλώσσας.
 • Ηλικία: Όσο μεγαλώνουμε, οι μύες χάνουν τον τόνο τους, οι ιστοί μαζεύουν την ελαστικότητά τους με αποτέλεσμα την σμίκρυνση της αναπνευστικής οδού, και τη δημιουργία της άπνοιας.
 • Φύλο: Οι γυναίκες μπορεί να αρχίσουν να ροχαλίζουν, αν υποβληθούν σε εκτομή της μήτρας, ή εξαιτίας της προγεστερόνης, η οποία μετά από 5 χρόνια από την εμμηνόπαυση, μειώνει τον τόνο των μυών. Στους άνδρες η τεστοστερόνη, αυξάνει τον όγκο των μυών και εναποθέτει πάχος στην περιοχή του λαιμού, με αποτέλεσμα την άπνοια.
 • Κληρονομικότητα: Πάχος, διαβήτης, υποπλασία άνω ή και κάτω γνάθου.
 • Σπάνιες παθολογικές καταστάσεις.
 • Άλλοι παράγοντες που βοηθούν την δημιουργία ή διατήρηση της άπνοιας είναι :
  • Κρεατάκια, ρινίτιδα, μη καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι, κύστες, υποθυρεοειδισμός.

Συμπτώματα Υπνικής Άπνοιας

Ποια είναι τα συμπτώματα της Υπνικής Άπνοιας;Σε περίπτωση που ο πάσχων έχει τα ακόλουθα συμπτώματα, πρέπει να επισκεφτεί τον ειδικευμένο ιατρό στην Υπνική Άπνοια, για περαιτέρω επιβεβαίωση και εξέταση :

 • Δυνατό ροχαλητό
 • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Η παρατήρηση και αναφορά επεισοδίων άπνοιας από άτομα τα οποία κοιμούνται μαζί με τον πάσχοντα.

Γιατί οι άνθρωποι που ροχαλίζουν πρέπει να εξετάζονται εάν πάσχουν από Υπνική  Άπνοια;

Αν έχω Υπνική Άπνοια ή μου πουν ότι ροχαλίζω το βράδυ, τι πρέπει να κάνω; Που πρέπει να απευθυνθώ; Σε ποιό στάδιο θα συμμετάσχει ο ειδικευμένος Οδοντίατρος;

Εξέταση για τη διάγνωση της Υπνικής Άπνοιας

Η διαδικασία για τη διάγνωση της Υπνικής Άπνοιας είναι η ακόλουθη:

 • Ο πάσχων πρώτα επισκέπτεται τον ειδικά εκπαιδευμένο Οδοντίατρο, ο οποίος αφού τον εξετάσει, του ζητά να συμπληρώσει κάποια ερωτηματολόγια.

Ερωτηματολόγιο Υπνικής Άπνοιας


 

 

 

 

 • Στη συνέχεια, ο ασθενής υποβάλλεται σε Μελέτη Ύπνου (θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας) η οποία πραγματοποιείται στα ειδικά εργαστήρια ύπνου των νοσοκομείων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρέχω τη δυνατότητα στους ασθενείς μου να πραγματοποιήσουν τη μελέτη ύπνου στο σπίτι τους. Έτσι, απαλλάσσονται από το στρες που δηλώνουν ότι νιώθουν κάνοντας την εξέταση σε χώρο μη οικείο.

Μελέτη ύπνουΜελέτη Ύπνου

 

 

 

 

 

 • Τα ευρήματα ερμηνεύονται και αποφασίζεται, αν ενδείκνυται η θεραπεία μέσω οδοντιατρικών μηχανημάτων.

Νάρθηκας - Οδοντιατρικό μηχάνημα - ΜασελάκιΝάρθηκας - Οδοντιατρικό μηχάνημα - Μασελάκι

 

 

 

 

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι: 
Δεν ενδείκνυται πάντοτε η θεραπεία μέσω του οδοντιατρικού μηχανήματος. Υπάρχουν προκαθορισμένες ενδείξεις σύμφωνα με έρευνες της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Μελέτη του Ύπνου και της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Εταιρείας.

Έχετε υποψία ότι πάσχετε από υπνική άπνοια;
Τεστ Υπνικής Άπνοιας

Τεστ υπνικής άπνοιας

 

Κάντε το τεστ και δείτε ενδεικτικά εάν είστε υποψήφιος για υπνική άπνοια.

Αν το αποτέλεσμα από το τεστ είναι πάνω από 9, τότε πρέπει να επισκεπτείτε τον ειδικό ιατρό άμεσα.

 

 

 

Οδοντιατρικό μηχάνημα vs μάσκα για την αντιμετώπιση της Υπνικής Άπνοιας και του ροχαλητού

Το οδοντιατρικό μηχάνημα είναι πιο εύκολο στην χρήση του από την μάσκα. Η χρήση της μάσκας προκαλεί τις εξής δυσκολίες:

Ο ασθενής δυσκολεύεται να κοιμηθεί, δεν μπορεί να αλλάζει ελεύθερα θέση στο κρεββάτι του, καθώς η μάσκα που έχει στο πρόσωπό του συνδέεται μέσω σωλήνα με το μηχάνημα και τον εμποδίζει. Επιπλέον, αισθάνεται ενόχληση από τον ‘πιεσμένο αέρα’ της μάσκας στο πρόσωπό του.
Η χρήση της μάσκας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή και ξηρότητα στο δέρμα γύρω από το στόμα και την μύτη.
Ο ήχος του μηχανήματος, παρόλο που είναι αθόρυβος, ενδέχεται να προκαλεί ενόχληση τόσο στον ασθενή όσο και στον/στην σύντροφό του.
Έχουν σημειωθεί ενδείξεις, ότι δημιουργούνται οδοντικές αλλαγές μετά από μακροχρόνια χρήση.

Σε αντίθεση με τη μάσκα, το οδοντιατρικό μηχάνημα μπορεί να δημιουργήσει ενοχλήσεις στον ασθενή τις πρώτες μέρες εφαρμογής του, αλλά πολύ εύκολα και σύντομα ο ασθενής το συνηθίζει. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο ασθενής προσαρμόζεται πιο εύκολα με το οδοντιατρικό μηχάνημα, από ότι με τη μάσκα.
Το οδοντιατρικό μηχάνημα, ενδέχεται να προκαλέσει οδοντικές αλλαγές, όπως η χρήση της μάσκας, οι οποίες μπορούν να αποφευχθούν, αν ο ασθενής παρακολουθείται από τον θεράποντα ειδικό Οδοντίατρο.

Η προσέγγισή μου για τη θεραπεία της Υπνικής Άπνοιας

Συνδυασμός θεραπειών

Ορισμένες φορές συνδυάζονται οι θεραπείες, όπως για παράδειγμα, συνδυάζονται η μάσκα και το οδοντιατρικό μηχάνημα. Σε άλλες περιπτώσεις ο ασθενής υποβάλλεται σε  χειρουργική επέμβαση.

Για την προσέγγισή μου σχετικά με τη θεραπεία της Υπνικής Άπνοιας πατήστε κλικ εδώ και δείτε τον Πίνακα Τεχνικών.

Comments are closed.