Τι είναι η Υπνική Άπνοια

Eίναι η πάθηση σύμφωνα με την οποία, ο ασθενής πάσχει από επαναλαμβανόμενα  επεισόδια διακοπής της αναπνοής του κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τι είναι η Υπνική Άπνοια;Οι μύες οι οποίοι κρατούν ανοιχτή την αναπνευστική οδό στην περιοχή του λαιμού όταν ο άνθρωπος είναι ξύπνιος, χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα ο αναπνευστικός σωλήνας στην περιοχή του λαιμού να στενεύει ή σε κάποιες περιπτώσεις να κλείνει εντελώς.

Ο εισερχόμενος αέρας εμποδίζεται να φτάσει στους πνεύμονες του πάσχοντος, η αναπνοή σταματά για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται αποφρακτική άπνοια. Καθώς ο αέρας περνά από τον αναπνευστικό σωλήνα ο οποίος έχει στενέψει, οδηγεί σε δυνατές δονήσεις τα μαλακά μόρια της περιοχής, με αποτέλεσμα να  προκαλείται το ροχαλητό.

Τα επεισόδια άπνοιας διαρκούν ως και δύο λεπτά, και συνοδεύονται από ελάττωση της οξυγόνωσης του αίματος. Ο εγκέφαλος τερματίζει την άπνοια, στέλνοντας ένα εγερτήριο ερέθισμα, ο πάσχων ξυπνάει και έτσι σώζεται η ζωή του. Το ερέθισμα ξυπνήματος που δημιουργείται αυξάνει τη λειτουργία των μυών της γλώσσας και των μυών του αναπνευστικού σωλήνα του λαιμού και ο αναπνευστικός σωλήνας της περιοχής ανοίγει. Ο πάσχων αναπνεύει ξανά και οι πνεύμονές του γεμίζουν με οξυγόνο.

Ο κύκλος της διακοπής της αναπνοής επαναλαμβάνεται εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ ο πάσχων δεν έχει ιδέα για ό,τι συμβαίνει. Τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά μόνο από τα άτομα που ζουν κοντά του.

Το 2% ως 4% του πληθυσμού υποφέρει από αποφρακτική άπνοια.

Ποιοί είναι οι ειδικοί ιατροί οι οποίοι ασχολούνται με την Υπνική Άπνοια;

Γιατί η Yπνική Άπνοια αφορά τον ειδικευμένο Οδοντίατρο στην Υπνική Άπνοια;

Ποιές είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες της Υπνικής Άπνοιας στην υγεία του πάσχοντος;

Posted in: Υπνική Άπνοια

Comments are closed.